Loading....

ECHOGRAFIE

Over Echografie

Echografie

Informatie over echografie bij dieren, hoe echografie werkt.

Echografie in de veterinaire praktijk

De meeste mensen kennen wel de zwangerschapsecho. Ook de dierenarts kan echografie daarvoor gebruiken, al is het exacte aantal jongen vaak moeilijk te bepalen. Met ultrasone geluidsgolven kun je inwendige organen en weefsels heel nauwkeurig bekijken.

Dat is meteen het grote verschil met die andere veelgebruikte beeldvormende techniek, de röntgenfoto. De röntgenstraling reflecteert alleen op de hardere weefsels zoals botten, en maakt verder hooguit de contouren zichtbaar van de wekere delen zoals organen.

Hoe werkt echografie?

Ultrasone geluidsgolven worden door botten, pezen, spieren én organen weerkaatst. Hierdoor kan met echografie de vorm, structuur en omvang van alle soorten weefsel worden bepaald. Ook bij weefselonderzoek en biopsies is echografie een veelgebruikt hulpmiddel.

echografie-1
Extrahepatische Levershunt
echografie2
Galblaasmucocoele
echografie3
Longmetastasen bij mammatumoren

Echoapparatuur zet de teruggekaatste geluidsgolven om in beeld met zwarte, grijze en witte tinten. Natuurlijk gaat het er daarna om deze informatie goed te interpreteren. Brede diagnostische ervaring is onmisbaar om echografie optimaal te benutten.

echografie4
echografie5
echografie6

Doppler-echografie kan beweging, zoals van stromend bloed, ook in kleur laten zien. Daarom wordt deze variant veel gebruikt om bloedvaten en de doorbloeding van weefsels zichtbaar te maken, en om hartaandoeningen op te sporen (echocardiografie).

echografie7
echografie8
echografie9

Echografie maakt dus een nauwkeurige beoordeling en diagnose mogelijk. Een dracht met puppy’s of kittens, blaas- en nierproblemen, de oorzaak van een hartruis, tumoren en aangeboren afwijkingen bij jonge dieren, zijn zo allemaal snel te ontdekken

Hier vind je meer informatie over het echografie onderzoek zelf.

Back To Top